PLEZANJE

Gorsko-kraški teren nudi mnogo možnosti plezanja. Na razgibanem terenu se je oblikovalo veliko plezališč, poleg mogočnih skal pa teren ponuja tudi ogromno jam, ki privabljajo jamarje. Na Šebreljski planoti najdemo kar nekaj amaterskih in tudi bolj profesionalnih plezalcev oziroma alpinistov. Med njimi sta že pokojna Slavko Svetičič – Slavc ter Robert Črnilogar, ki ju je gora že v mladih letih vzela k sebi. S plezanjem so se urili tudi na previsni steni Kuncl, ki jo že od daleč opazimo iz doline, ter pozimi na zaledenelem slapu Padstanajca. Najbolj znano plezališče v okolici planote pa so Lutne skale.

PLEZALIŠČE LUTNE SKALE

Plezališče je v Kazarski grapi, v neposredni bližini lokalne ceste Reka–Bukovo. Odcep najdemo na regionalni cesti Idrija–Tolmin. Tako pri naselju Reka zavijemo na Bukovo. Po 2 km vožnje pred križiščem za vas Police na levi strani najdete parkirišče. Plezališče sestavljajo enakomerno previsne smeri, ki so speljane po strmih ploščah. Plezanje je možno od zgodnje spomladi do pozne jeseni. Prijetno poletno plezanje poteka v senci dreves, ob večjem deževju pa je treba paziti in počakati nekaj dni, da se skale osušijo.

Lutne skale

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......