LOV

Lovstvo ni samo lov na divje živali, temveč tudi opazovanje, sledenje populacijam, skrb zanje predvsem v zimskih mesecih, ko primanjkuje hrane, ter vzdrževanje stez, opazovalnic in krmišč. Tudi v zgodovini lov ni pomenil samo preživetja, ampak je lovec pustil tudi kulturne sledi (piščal iz medvedje kosti, risbe divjadi v jamah). Pomembno je tudi njihovo poglobljeno in obširno strokovno znanje. Nekoč so dedje znanje in spoznanja o divjadi prenašali iz roda v rod z ustnim izročilom, dandanes pa poznamo že veliko strokovne literature in priročnikov.

LOVSKA DRUŽINA JELENK

Na območju Šebrelj je trenutno 15 lovcev, ki spadajo v lovsko družino Jelenk. Ta deluje od leta 1954 – tako je lani praznovala že 60. obletnico. Teritorij lova obsega: Log – Marovt – levo stran reke Idrijce – pri Sivki čez Idrijco – Kanomeljsko Raspotje – Kanomljico – Oblakov vrh – pot v »Rob« Stopnik. Člani lovskega društva se vsakoletno srečujejo in merijo v tekmovanju z malokalibrsko puško. V lovski koči pa si lahko ogledate nekaj zanimivih trofej, ki so si jih lovci z leti pridobili glede na dovoljen lov v tem revirju – manjka samo medved. Pri lovu je med lovci najbolj zaželen gams.

 

Lovska Družina Jelenk
Na vasi 36, 5281 Sp. Idrija

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......