RIBOLOV

Ribolov je bil pomemben že v daljni preteklosti, o čemer priča tudi odkritje ribjega okostja v jami Divje babe. Že takratni človek je bil ribič. Če bi posegli v zapisano preteklost, bi videli, da je območju Idrijce gospodovalo Tolminsko gospostvo pod vrhovno pristojnostjo Oglejskega patriarha. Tedaj je bil lov privilegij, sčasoma pa so se pravice spremenile. Zapisi o ribištvu na Idrijskem segajo v čas rudarstva in odkritja živega srebra.

RIBIŠKI DRUŽINI IDRIJA & TOLMIN

Našim krajem sta najbližji ribiški družini Idrija in Tolmin. Večina ribičev v vasi je pod okriljem RD Idrija. Ta je pričela delovati leta 1947 in je tako že praznovala svojo 60-letnico. Ribiški revir Idrijce skupaj s pritoki obsega 49 kilometrov tekočih voda ter površino 85 hektarjev. Ribe, ki jih najpogosteje najdemo, so soška postrv, lipan, potočna postrv in šarenka (kalifornijska postrv). Najpomembnejša je soška postrv, ki je sladkovodna riba reke Soče in pritokov ter endemit jadranskega povodja. Zanjo je značilen marmoriran vzorec, ki ga nima nobena druga ribja vrsta pri nas. Za soško postrv tipa Idrijca je značilno, da se rdeča barva pojavlja tudi v obliki pik in peg. Problem pa je križanje potoške in soške postrvi. Tako potoške postrvi ne vlagajo več v reko in v ribogojnicah gojijo samo čisto soško postrv.

 

 Zemljevid

 

Ribiška Družina Idrija
Sr. Kanomlja 34a, 5281 Sp. Idrija
Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.
Vodja čuvajske službe: 031 662 718 - Danilo Erjavec

 

Ribiška Družina Tolmin
Trg 1. maja 7, 5220 Tolmin
Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.
Čuvajska služba: 051 304 618

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......