KULINARIKA

Skozi zgodovino so glede na razmere nastale skromne jedi, ki jih dandanes le poredkoma srečamo v svojih domovih. Ko pa nas pot zanese k babicam, po njih spet zadiši iz kuhinje.

DOMAČA KUHINJA

Zaradi pomanjkanja surovin so morali pri pripravi jedi pokazati nekaj iznajdljivosti. Osnovne sestavine se niso preveč razlikovale, pomembno pa je bilo, kako so jih kombinirali. V kuhinji so večinoma uporabljali stvari, ki so jih sami pridelali. Tako sta bili glavni sestavini krompir ter seveda domača zaseka z ocvirki, kar v receptih tudi prevladuje. V okolici zasledimo tudi nekaj tekmovanj v pripravi tradicionalnih jedi.

Včasih je bilo treba večino pridelati doma, tako pridelke z njive kot meso v hlevu. V zimskem času so bile koline, ki so bile pravi mali praznik. Meso namreč ni bilo na vsakdanjem jedilniku, kar potrdi tudi rek »Šjeskrat zejle, paj nedejle.« (Šestkrat zelje, pa je nedelja.) Svinjo, ki so jo zaklali, so potem tudi celo uporabili, zelo malo ali skoraj ničesar niso zavrgli. Meso so shladili in ga dali nasoliti, da se ni pokvarilo in je ostalo dobro čim več časa. Tudi zato so imeli točno določen postopek, ki je bil čim bolj optimalen. Doma so pridelovali klobase, salame in želodce, v katere so dajali samo najboljše meso.

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......