RECEPTI

Ni si težko predstavljati, zakaj je nastal slovenski pregovor, ki pravi: »Ljubezen gre skozi želodec!«. Zato smo za vas povprašali in zbrali nekaj domačih receptov, da si boste naše značilne jedi znali pripraviti tudi doma. Vonj v vaši kuhinji in okus v vaših ustih bosta prebudila lepe spomine na obisk in doživetja na Šebreljski planoti. Tako bo košÄek nas lahko zmeraj z vami.

 

Kisla Zejle

- kislo zelje
- krompir
- fižolovka
- zabela z ocvirki
- sol
- poper

Glavna sestavina jedi sta krompir in kislo zelje. V enem loncu skuhamo kislo zelje, v drugem pa krompir. Čas kuhanja je odvisen od debeline krompirja (cca. 1 uro). Tako zelje kot kompir ocedimo. Krompir dobro pretlačimo in dodamo zelje. Medtem pa smo kuhali tudi fižol, vendar za jed uporabimo le fižolovko (vodo v kateri se je le ta kuhal). Krompirju in zelju tako dodamo še fižolovko. Pazimo, da stvar ni pregosta ali preredka. Dodamo še stopljeno domačo zabelo z ocvirki, posolimo in popopramo. Domače gospodinje pravijo: »Vec časa kot mešaš, bolj je dobro.«

 

Bila Zejle

- ohrovt
- krompir
- česen
- zabela
- moka
- sol
- poper

Ohrovt narežemo in skuhamo. Skuhamo krompir. Vsako zase precedimo, krompir pretlačimo in dodamo ohrovt. Zabelo stopimo, dodamo žlico moke in jo prepražimo. Dodamo jo v pretlačeno zmes, ravno tako česen, sol in poper. Zalijemo z nekaj vode oziroma še boljše z juho, v kateri so se kuhala prekajena rebra.


Če namesto ohrovta uporabimo radič, jed imenujemo smukavc. V kolikor uporabimo repnik (zeleni nadzemni del repe), pa jed imenujemo ripnk. Postopek priprave je enak.

 

Mzura

- krompir
- kislo mleko
- sol

Olupljen krompir kuhamo (pribl. 1 h) in odcedimo. Zavremo kislo mleko, da nastane sirotka. Le-to vlijemo v krompir, zmešamo in solimo.

 

Cezanauc

- jabolka
- krompir
- zabela
- moka
- sladkor

Jabolka in krompir olupimo ter skuhamo vsako sestavino v svojem loncu. Odcedimo, zmešamo ju skupaj in pretlačimo. Na zabeli prepražimo žlico moke. Dodamo v pretlačeno zmes. Zalijemo z vodo, v kateri so se kuhala jabolka. Po potrebi dodamo sladkor.

 

Kruopajca

- zabela
- moka
- jajce
- kruh

Na zabeli prepražimo žlico moke. Zalijemo s kropom vode. Pustimo, da se nekaj časa kuha, potem vanj vlijemo jajce. Ko se jajce vliva, ga je treba sproti tolči. V pripravljeno jed lahko nadrobimo kruh.

 

Frjeska Ripa

- repa
- krompir
- zabela
- sol
- poper

Olupimo repo in krompir ter ju kuhamo v ločenih loncih (pribl. 1 h). Odcedimo in pretlačimo. Zabelimo, solimo in popramo. Po potrebi zalijemo z vodo.

 

Sara

- hruške ali slive
- fižol
- zabela

Posebej skuhamo hruške in fižol. Zmešamo skupaj. Zalijemo z vodo in zabelimo.

 

Sirkaua Zupa

- kislo mleko
- koruzna moka

Zavremo kislo mleko, v katerega zamešamo koruzno (sirkovo) moko. 

Krempirjeua Palienta

- krompir
- zabela
- moka
- sol
- poper

Olupimo in skuhamo krompir, ki ga potem odcedimo. Zavremo vodo in nekaj le-te vlijemo nanj. Zabelimo.

 

Krempir u kuosceh

- krompir
- zabela

Olupimo in skuhamo krompir, ki ga potem odcedimo. Zavremo vodo in nekaj le-te vlijemo nanj. Zabelimo.

 

Uarihaua Pajtica

- testo za kruh
- olje
- čebula
- poper
- orehi

Naredimo testo kot za kruh ter ga zvaljamo. Na olju prepražimo čebulo, da postane prozorne barve. Na razvaljano testo potresemo poper, zmlete orehe in prepraženo čebulo. Zavijemo, pustimo vzhajati in damo v pečico.

 

Uakciurkajca

- testo za kruh
- poper
- zabela
- pršut

Zabelo stopimo in vanjo narežemo košÄke pršuta. Malo popečemo. Zvaljamo testo in nanj potresemo poper ter nato še popečene košÄke pršuta v zabeli. Testo zavijemo ter damo peči.

 

Jejdaua Uaciurkajca

- ½ ajdove moke, ½ bele moke
- kvas
- sol
- zabela
- košÄki mesa (pršut, šink)

Vzamemo ½ ajdove in ½ bele moke. Dodamo kvas, ki smo ga zamešali z nekaj tople vode. Pustimo vzhajati. Nato narežemo meso in ga zabelimo ter dodamo testu, ki smo ga pripravili. Vse skupaj zmešamo ter po potrebi solimo in zalijemo s toplo vodo, da ne dobimo preveč goste zmesi. Nato pripravljeno zmes vlijemo v pekač in spečemo.

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......