SPECIALITETE

Posebna mikroklima, ki vlada na planoti, je pomembna pri zagotavljanju ustreznih pogojev za zorenje in sušenje vseh suhomesnatih izdelkov, predvsem geografsko zaščitenega šebreljskega želodca. Edinstvena klima in pedološke danosti oblikujejo primerne pogoje za pridelavo sadja (jabolka, slive, orehi). V manjši meri so razviti tudi kmetijstvo, poljedelstvo in čebelarstvo ter s tem nadaljnji postopki za pridelavo oziroma predelavo različnih izdelkov. Kdor bi rad poskusil naravno pridelane dobrote, naj se oglasi pri ponudnikih ali pa pogleda na bližnjih kmečkih tržnicah in v okoliških trgovinah.

 

ŠEBRELJSKI ŽELODEC

Od novembra 2011 je Šebreljski želodec registriran kot slovenski proizvod z zaščiteno geografsko oznako ZGO. Za izdelavo Šebreljskega želodca se uporablja kakovostno svinjsko meso in trda slanina. Le ta je mesnat z manjšim deležem slanine ter ploščate oblike. Posebnost želodcu zagotavljajo podnebni pogoji sušenja in zorenja ter tradicionalen način pridelovanja.

6. novembra 2015 je Pošta Slovenije poslala v obtok poštno znamko z motivom Šebreljskega želodca v sklopu serije Z žlico po Sloveniji.

 Specialitete zisz

 

Specialitete polak

 

Specialitete ozebek

 

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......