OBIČAJI IN TRADICIJE

Treba je skrbeti za ohranjanje in oživljanje tradicije in običajev, ki so jih imeli naši predniki. Pri tem je pomembno druženje in s tem povezanost skupnosti. Najdemo jih vsepovsod, so pa opazne razlike med kraji, pokrajinami. Pomembno se je zavedati, od kje smo in tudi kam gremo.

»OB KRESI SE DAN OBESI«

Šege so se v nekem življenjskem krogu razvile z namenom zagotoviti srečo in zdravje, zato se večina dotika pomembnih dogodkov življenja, kot so rojstvo, poroka in smrt. Večje število ljudi je bilo treba zbrati tudi pri določenih kmečkih opravilih, da je bilo delo hitro in do časa opravljeno. Tako so se družili pri košnji (na koncu jih je čakala »pakušnca«), žetvi in ličkanju koruze (»uamajenca«).

Idrijska čipka (»špice«) je značilna tudi za naše kraje. Predvsem naše babice še danes naredijo marsikatero umetnost. Tisti, ki bi se te umetnosti radi naučili, lahko zavijete v čipkarsko šolo v Idriji.

Nekoč so se ukvarjali tudi z žganjem apna in oglarjenjem, kar je dandanes postalo že običaj, takrat pa je bilo to potrebno delo.

Seveda pa je ogromno praznovanj povezanih s cerkvenim letom in zavetniki. Razne procesije okoli cerkva in po vasi, blagoslov prevoznih sredstev, živine. Postavljanje jaslic v domovih ter kropljenje z blagoslovljeno vodo in kadilom na vse tri svete večere. Priprava domačih pirhov, »žegnance«, mesa in ostalih živil, ki ne smejo manjkati na veliko noč.

Pred postom je pustni čas in s tem pustovanje, ki je v vasi dokaj živa tradicija. Mladina se teden pred pustnim torkom aktivno ukvarja z idejami in izdelavo pustnih oprav. Pustni vikend je tako zelo vesel, saj se vsi mladi in tudi malo starejši odpravijo po hišah »kaljeduat« oziroma nabirat dobrote. V vas pridejo tudi koledniki iz sosednjih vasi.

Kresovanja za praznik dela, večer pred 1. majem, so nepogrešljiva. S tem so leta 1890 začeli opozarjati na delavske pravice. Do nedavnega je bilo nepogrešljivo kurjenje kresa na dan sv. Janeza Krstnika (zavetnika cerkvice na obrobju Šebreljske planote), 24. junija, ki sovpada s koncem šolskega leta. S tem so želeli obvarovati moč sonca, ki po kresni noči začne plahneti. Tudi pregovor se glasi: »Ob kresi se dan obesi.«

Dandanes se zavedamo ohranjanja tradicij naših prednikov, kar pa seveda spremljajo tudi spremembe in inovacije.

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......