HRIBOVITA POKRAJINA

Planoto uvrščamo v predalpsko pokrajino, za katero sta značilni hribovitost in poraščenost z gozdom. To je skupek hribov in gričkov z zaobljenimi vrhovi, travniki in pašniki ter skalnih previsov, med hribovji pa najdemo posamezne rečne doline in kotline. Čeprav je planota precej ravninska, pa se lahko prepričate, da je okolica razmeroma pestra in raznolika. To lahko opazujete tudi z dveh razglednih točk, ki sta postavljeni na skrajnem koncu in na najvišji točki planote ter opremljeni z informativnimi tablami.

BREZ DOLINE TUDI VRHA NI

Šebreljska planota spada v Cerkljansko hribovje, katerega povprečna višina je približno 1000 m. Čez to območje so speljane številne planinske poti in pohodniške transverzale. Čez planoto poteka Idrijsko-Cerkljanska planinska pot, v bližini pa tečejo Slovenska planinska transverzala, Evropska pešpot E7, Rdeča pot Via Alpina in Predalpska pot. Mimo Jagršč poteka še Slovenska geološka pot. Poti, ki vodijo do planote, so dokaj strme in speljane po zanimivem terenu. Na planoti si lahko privoščite lahkotno pohajkovanje ali pa se povzpnete na Vrhovec (1079 m), ki je tudi priljubljena pohodniška točka vaščanov. Hribi in griči, ki jih lahko obiščete v bližini, pa so: Porezen (1630 m), Blegoš (1564 m), Kopa (1360 m), Kojca (1303 m), Bevkov vrh (1051 m), Črni vrh (1291 m) in Ermanovec (1026 m). Odpravite se lahko tudi na Vojskarsko planoto, kjer obiščete Hudournik (1148 m) s prelepim razgledom na Šebreljsko planoto.

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......