IDRIJCA

Idrijca je 60 km dolga reka v Idrijskem in Cerkljanskem hribovju. Njen izvir je blizu kraja Vojsko, nato teče jugovzhodno in se po nekaj kilometrih združi z Belco. Naprej teče proti severu mimo Idrije, Spodnje Idrije in Cerknega. V Mostu na Soči se izlije v Sočo. Porečje Idrijce obsega 598 km². Večji desni pritoki so Belca, Zala, Cerknica ter Bača, na levi strani pa se med večjimi pritoki izlivajo Nikova, Kanomljica in Trebuščica.

REKA MOJE MLADOSTI

Idrijca je zaradi izjemnega bogastva rib pravi raj za ljubitelje športnega ribolova. V njej so med drugimi soška postrv, šarenka in lipan. Več informacij v zvezi z ribolovom lahko preverite na spletni strani Ribiške družine Idrija.

rd-idrija.si

Na reki so tudi vodne pregrade – klavže, ki so bile namenjene splavljanju lesa do Idrije, kjer so ga uporabljali za podporne stebre v rudniku živega srebra. Idrijca zaradi svoje lepote in čistosti privablja številne obiskovalce in ljubitelje vodnih športov (kanu, kajak). Njena toplota in bistrost v poletnem času pritegneta veliko kopalcev iz celotne Cerkljanske in tudi iz bolj oddaljenih krajev. Najbolj priljubljeno kopališče je pri Baru Kurnk na Reki. Iz Šebrelj je zgolj 15–20 minut hoda ali 5 minut z avtom.

Idrijca Zemljevid

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......