ŽIVALSKO KRALJESTVO

Za opazovanje divjih živali ni treba veliko. Samo odmaknemo se od naselja in že lahko opazujemo pester nabor prostoživečih živalskih vrst. V gozdovih in na njihovih obronkih srečamo srnjad, manjše zveri, zajce, glodalce, veverice, polhe in še mnogo vrst. Če boste raziskovali odročnejše dele planote, pa lahko naletite na skrivnostnega »uosaunka« (vaška legenda), ki ga je do zdaj videla le peščica ljudi. Mogoče boste med srečneži tudi vi.

DIVJA PLANOTA

V zadnjih letih se kmetijske površine zaraščajo, zato je ob vse številčnejši srnjadi začelo naraščati tudi število jelenjadi. V bolj odmaknjenih in samotnih kotičkih pa najdemo tudi gamse. Občasno se pojavijo divji prašiči, saj je to robno območje njihovega prebivališča. Zasledimo jih predvsem v poletnih mesecih. Na območju, kjer prevladuje kmetijska pridelava, opazimo tudi poljske zajce. V skalnatih predelih prebivajo različne ptice ujede (kanje, orli ...), ki veličastno krožijo nad planoto in dolino Idrijce. Opazujemo lahko tudi sove in netopirje. Tu gnezdijo številne vrste ptic, hkrati pa je ozemlje postojanka ptic selivk (lastovice). Vidimo tudi manjše zveri (lisice, jazbece, kune ...), glodalce (polhe, veverice ...) ter veliko drugih prebivalcev planote. Na robovih kraške planote v potokih in rekah najdemo številne vrste rib in ogrožene rečne rake, ki so pokazatelje čistosti vode. Gozd pa bi lahko uporabili tudi v učne namene (predstavitev gozdnih vrst in gozdnega ekosistema).

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......