ARHEOLOŠKI PARK DIVJE BABE

V majhni jami je kamenodobni človek, najverjetneje neandertalec, s kamenim orodjem v kost mladega jamskega medveda s premislekom uvrtal tri enake luknjice in iz nje izvabil preprosto melodijo. Z zvoki, ki so se razlegli po jami, je prestopil mejo med živalskimi nagoni in višjo zavestjo, ki mu je omogočila ustvarjalno duhovnost. Danes je jama, ki je 200 metrov nad strugo reke Idrijce, del arheološkega parka Divje babe, v katerega ste pravkar vstopili ...

NEANDERTALČEVA PIŠČAL

Arheološki park Divje babe, urejen leta 2005, leži ob turistični poti, imenovani Smaragdna pot, v razgibani pokrajini sredi Idrijsko-Cerkljanskega hribovja. Divje babe so eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu. V strmem, skalnatem pobočju, ki se od Šebreljske planote spušča v dolino reke Idrijce, je skrita kraška jama, v kateri so bile najdene kosti 58 različnih živalskih vrst (med katerimi prevladuje jamski medved), kamnita in koščena orodja ter ostanki kurišč ledenodobnega človeka. Do najznamenitejše najdbe pa je prišlo leta 1995, ko je bilo med izkopavanji Ivana Turka in Janeza Dirjeca z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU odkrito verjetno najstarejše glasbilo na svetu. V ostankih 50 do 60 tisoč let starega neandertalčevega ognjišča se je razkrila koščena piščal, izdelana iz stegnenice mladega jamskega medveda, v katero so izvrtane luknjice, ki ustrezajo razmiku prstov na roki. Ta najdba je začetke glasbenega ustvarjanja pomaknila za celih 10 tisoč let v preteklost in temeljito spremenila poglede na neandertalca, izumrlega pred 30 tisoč leti.

Arheološko najdišče lahko obiščete iz dveh smeri. Dostop do jame je mogoč po označeni in urejeni pešpoti iz naselja Reka po levi strani navzgor ali pa z vrha Šebreljske planote od cerkvice sv. Ivana po dobro zavarovani poti navzdol.

Arheološki Park Divje Babe 

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......