KOPAČNICA IN SEVNICA

Potok Sevnica (po domače Sjavnca) teče po ozki grapi, ki deli naselji Šebrelje in Jagršče. Na vzhodnem delu planote najdemo dve grapi, kjer poleg Sevnice teče tudi potok Kopačnica. Potoka se združita in se stekata v reko Idrijco blizu naselja Reka. Potok prodira čez skalnat, ponekod težko dostopen teren, kjer so se oblikovali slapovi, tolmuni. Izmed vseh je najlepši slap Padstanajca. V bližini je bila tudi partijska šola, ki je delovala med 2. svetovno vojno.

SLAP PADSTANAJCA

Slap teče kot »konjski rep« preko 28 metrov visoke previsne stene. Resda je mogoče malo manj znan pohodnikom, je pa zato toliko zanimivejši za plezalce. V zimskem času zaledeni in stena postane odlično ledeno plezališče. Tam je svoj čas preživljal tudi alpinist šebreljskega rodu Slavko Svetičič – Slavc. Voda v zgornjem delu teče po ozkem žlebu in nato pada čez previsno steno kot »konjski rep« na skalo pod njim, kjer se razprši. Slap je še posebej mogočen ob večjem deževju, ko večje količine vode prihrumijo po strugi. Pod njim so lepo vidni skalni podori. Teren je arheološko in geološko izredno zanimiv.

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......