CERKEV SV. JANEZA KRSTNIKA

Cerkvica svetega Ivana oziroma svetega Janeza Krstnika stoji na robu planote, nad strmim pobočjem, ki se dviga nad dolino reke Idrijce. Postavljena je na prelepem prostoru, odmaknjenem od vasi, z vzorno urejeno okolico. Nekoč je na tej pomembni strateški točki in mestu z bogato energetsko močjo stalo pogansko svetišče boga Sonca.

SV. JANEZ KRSTNIK

Cerkev sv. Ivana naj bi na tem mestu stala že leta 1595. Leta 1763 so jo po naročilu goriškega nadškofa Karla Mihaela Attemsa porušili, da bi lahko kamenje uporabili za zidavo nove cerkve sv. Jurija v središču vasi. Ljudje pa so želeli cerkev ponovno pozidati, zato so se tega lotili sami, pozneje pa za pomoč zaprosili tudi škofijo. Tako cerkev, velikosti približno 50 m², danes krasi letnica 1870. Za poslikavo je poskrbel mojster Jurij Tavčar, pomočnik Jožef Štravs pa je izdelal oltar. Krasijo jo zvonovi iz Padove (1928).

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......