CERKEV SV. JURIJA

Ob prihodu v vas boste zagledali cerkev sv. Jurija, ki stoji v središču vasi. Prvi zapis o cerkvi v Šebreljah sega v leto 1485. Ustno izročilo pravi, da je prvotna cerkev stala nižje, v bližini sedanje osnovne šole. Ker je tam poplavljalo, so se odločili cerkev preseliti.

SV. JURIJ

Leta 1762 je nadškof Attems blagoslovil temeljni kamen za novo župnijsko cerkev. Za zidavo so uporabili kamenje stare cerkve in cerkve sv. Ivana. Dokončana je bila leta 1765. Do današnjih dni je cerkev še dvakrat pogorela, in sicer leta 1776 in 1944. Tako danes v spomin na hude čase in največje preizkušnje pod zvonikom visi manjši zvon navček, ki se je v zadnjem požaru delno stopil. Cerkvi niso prizanesli niti potresi. Tako sta se leta 2000 začeli temeljita prenova in sanacija. Danes notranjost krasijo nova freska akademskega slikarja Čemažarja, nov marmorni oltar in ambon. V času obnove so pod ometom odkrili stare freske, ki so jih skupaj s tabernakljem in kipi tudi restavrirali.

APARTMA LASCE

lasce

Si želite oddih v neokrnjeni naravi? Uživati v lepotah Šebreljske planote in raziskovati kotičke Idrijsko – Cerkljanskega ali Tolminskega področja?

Preberi več......